Behandeladvies
Ooglaseren met Lasek
Wie niet in aanmerking komt voor de IntraLasik Femtosecond-ooglaserbehandeling kan vaak uitwijken naar de Lasek-methode. Lasek ooglaseren gebeurt ook heel precies via een geavanceerde laser, maar vindt plaats aan de oppervlakte van het hoornvlies, waardoor het als pijnlijker wordt ervaren. Ook is het herstelproces bij deze methode langzamer.
De Lasek-ooglaserbehandeling is meestal geschikt voor mensen met een dun hoornvlies, een lage sterkte, droge ogen of een verhoogd risico op oogletsel.
Wat past bij mij?Voordelen
Het beste alternatief
Wanneer andere behandelmethoden niet mogelijk zijn, is Lasek een goed alternatief.
Minimale kans op complicaties
Doordat er geen flap in het hoornvlies wordt gemaakt, is de kans op compilcaties kleiner.
Sneller herstel van het hoornvlies
Hoewel de hersteltijd voor het zicht langer kan zijn, herstelt het hoornvlies zelf vaak sneller bij Lasek.
De voordeligste ooglaserbehandeling
Goedkoper dan alle andere ooglaserbehandelingen.
Ook geschikt bij hogere oogsterktes
Lasek is ook mogelijk bij een grotere oogafwijking.
4,9/5 op Trustpilot
State of the art apparatuur
Laagsteprijsgarantie
Al duizenden mensen geholpen
Wat is Lasek ooglaseren?
Lasek is een afkorting die staat voor Laser Assisted Epithelial Keratomileusis. Dit is de eerste ooglaserbehandeling die gehanteerd werd, waarbij het bovenste laagje van het hoornvlies met alcohol wordt losgeweekt. Tegenwoordig wordt vaker gekozen voor methodes als ReLEx SMILE en IntraLasik, maar die zijn niet voor iedereen geschikt. Lasek vormt nog altijd een goed alternatief in deze gevallen.
De kans op complicaties is bij de Lasek methode een stuk kleiner, omdat er geen flap wordt gemaakt. Dit is met name cruciaal wanneer het hoornvlies te dun is.
Geschikt voor Lasek?
Voorafgaand aan een Lasek ooglaserbehandeling vindt een vooronderzoek aan uw ogen plaats om te beoordelen of u hiervoor in aanmerking komt wat bij een positief resultaat gevolgd wordt door een medisch vooronderzoek. Blijkt dat u uw ogen kunt laten laseren, dan wordt u op de dag van de behandeling in onze oogkliniek in Hoofddorp eerst voorbereid op het ooglaseren zelf. Hiervoor wordt uw oog verdoofd met oogdruppels en opengehouden middels een oogspreider.
Hoe ziet een behandeltraject eruit?
Het ooglaseren volgens de Lasek-methode gaat als volgt:
Gesprek oogarts
Elke behandeling begint met een gesprek, waarin alles uitgelegd wordt.
Toplaag losweken
Ter voorbereiding wordt de toplaag van het hoornvlies losgeweekt met alcohol.
Toplaag verwijderen
De toplaag van het hoornvlies wordt vervolgens met de uiterste precisie verwijderd.
Ooglaseren
Uw oogafwijking wordt gecorrigeerd met het laserapparaat.
Bescherming
U krijgt een bandagelens om uw ogen te beschermen na de behandeling
Nacontrole
U maakt een afspraak voor nacontrole op de volgende dag. Daarna volgen er meer.
Herstel van de Lasek ooglaserbehandeling
Na het ooglaseren herstelt de bovenste laag van het hoornvlies zich geleidelijk. Om dit herstel te bevorderen krijgt u in de eerste dagen een beschermende contactlens op uw oog. Ook heeft u die dagen waarschijnlijk een branderig gevoel in uw ogen. De mate waarin dit als pijnlijk wordt ervaren verschilt per persoon. Door een donkere zonnebril te dragen en in schemerige ruimtes te blijven nemen eventuele klachten sneller af.
Tevreden patiënten
“Heb een ooglaserbehandeling ondergaan bij Dutch Clinic en ben zeer tevreden. De voorlichting en intake was goed en alle vragen werden duidelijk beantwoord. De ooglaserbehandeling is prima verlopen en was een spannende maar achteraf prettige ervaring met geweldig resultaat. Dit had ik jaren eerder moeten doen en mijn verwachtingen qua zicht zijn echt overtroffen. Ik kan het echt iedereen aanraden om een afspraak te maken bij Dutch Clinic.”
H. Vrisekoop | Ooglaserbehandeling
Een leven zonder bril
De Dutch Clinic belofte
Onze patiënten variëren in leeftijd en hebben allemaal hun eigen specifieke doelen. Of het nu gaat om scherper zicht, verlichting van vermoeide ogen, of een meer jeugdige uitstraling, we zijn trots dat we hen hebben kunnen helpen bij het realiseren van deze persoonlijke wensen.
Waarom Dutch Eye Clinic?
Bij Dutch Eye Clinic draait alles om deskundigheid in oogzorg. Ons team van ervaren oogartsen en chirurgen, met samen tientallen jaren ervaring, garandeert dat u altijd kunt rekenen op de hoogste kwaliteit zorg voor uw ogen.
De beste zorg
Bij ons werken alleen gecertificeerde artsen om de kwaliteit van onze zorg te waarborgen. Iedere behandeling wordt nauwkeurig afgestemd op uw persoonlijke wensen en doelen, zodat u het optimale resultaat kunt verwachten.
De juiste oogzorg voor u
Onze ervaren oogartsen en chirurgen werken nauw met u samen om een op maat gemaakt behandelplan te ontwikkelen, dat perfect aansluit op uw unieke wensen en verwachtingen voor het beste resultaat.
Ik ben onder de 40
Weer scherp en helder zien zonder de noodzaak van brillen of lenzen? Met een Lasek ooglaserbehandeling kunt u uw zicht verbeteren, zelfs als u een dun hoornvlies heeft.
Ik ben tussen de 40 en 50 jaar
Op deze leeftijd dragen veel mensen een bril, maar met de Lasek-methode kunt u zowel uw veraf- als dichtbijzicht verbeteren, waardoor u geen bril meer nodig heeft.
Ik ben boven de 50 jaar
Scherp zicht op deze leeftijd is fantastisch. Met een Lasek ooglaserbehandeling herstelt u zowel uw veraf- als dichtbijzicht, zodat u geen bril of lenzen meer nodig heeft.
Onze kliniek
Oogkliniek in Hoofddorp
Welkom in onze state of the art oogkliniek, gevestigd in Hoofddorp. Bij Dutch Eye Clinic voeren we hoogwaardige oogzorg uit, met een ervaren team van specialisten.
Kwaliteitsgarantie
Veelgestelde vragen
Goed om te weten
Uw geschiktheid wordt bekeken en beoordeeld door een ervaren oogarts. Ooglaserbehandelingen worden toegepast als u minimaal een aantal maanden een stabiele brilsterkte heeft. De Lasek methode kan worden toegepast bij mensen die een relatief dun hoornvlies hebben, bij droge ogen, bij een lage sterkte en/of bij een verhoogde kans op oogletsel.
Uw ogen beginnen te herstellen, direct nadat de behandeling is afgerond. Het is normaal dat u tijdens de uren na de laserbehandeling wat wazig ziet, omdat er lichte zwellingen ontstaan. De zwellingen nemen binnen 24 uur snel af en u gaat dan steeds beter zien. Volledig herstel verloopt bij iedereen in een uniek tempo. Doorgaans heeft u binnen één tot een aantal weken scherp zicht.
De meeste mensen die een Lasek ooglaserbehandeling ondergaan, hervatten drie tot vier dagen na de ingreep de werkzaamheden. De behandelend oogarts kan adviseren om gedurende een week niet zelfstandig een auto te besturen. Na een week is het zicht gemiddeld voor 80% hersteld.
Tijdens de Lasek ooglaserbehandeling blijft de buitenste laag van het hoornvlies, het epitheel, behouden. De oogarts maakt gebruik van een verdunde alcoholoplossing om het hoornvlies los te weken, waarna een flapje wordt omgevouwen. Met behulp van de excimerlaser wordt uw hoornvlies opnieuw ingesteld. Na het beëindigen van de laserbehandeling wordt het flapje terug op uw oog geplaatst en wordt tijdelijk een beschermende lens aangebracht.
Ondanks een laserbehandeling gaat de lichamelijke veroudering gewoon door. Ook de ooglens veroudert, hier heeft een laserbehandeling geen invloed op. Na afloop van de Lasek behandeling heeft u niet direct een leesbril nodig. Gemiddeld worden leesproblemen vanaf het 45e levensjaar ervaren. U kunt dan een leesbril gebruiken. Na een laserbehandeling kan een enkele keer sprake zijn van een reststerkte. Sommige mensen hebben dan een bril nodig tijdens het autorijden
Het effect van een Lasek ooglaserbehandeling is in principe blijvend. Het behandelde hoornvlies verandert niet, ook niet op lange termijn. Als gevolg van het ouder worden kan wel uw ooglens veranderen, wat onder meer de oorzaak van leesproblemen kan zijn.
Uw ogen laten behandelen is een spannende ingreep. Het is belangrijk dat u vertrouwen heeft in de behandelend oogarts. De ooglaserbehandeling zelf is een pijnloze ingreep. Uw ogen worden vooraf meermaals verdoofd met oogdruppels. U kunt een drukkend, irriterend gevoel ervaren. Na de laserbehandeling kunnen uw ogen nog een paar uur geïrriteerd aanvoelen en lichtgevoelig zijn.
De Lasek methode wordt al tientallen jaren met succes toegepast en wordt wereldwijd als veilig beschouwd. Ondanks dit feit blijft het een medische ingreep die nooit helemaal risico vrij is. Complicaties en risico’s van een ooglaserbehandeling betreffen vaak tijdelijke effecten, zoals een wazig zicht en geïrriteerde ogen. Van permanente zichtbeschadiging is geen sprake. Lasek ooglaserbehandelingen lijden niet tot slechtziendheid en/of volledige blindheid.
Theoretisch gezien is blindheid na een ooglaserbehandeling een mogelijkheid. De kans dat u dit overkomt is echter minimaal en daarbij moet u vervolgens getroffen worden door verschillende complicaties. Het risico op blindheid is groter bij jarenlang gebruik van contactlenzen. De oogartsen bij Dutch Clinic werken op basis van een strikt veiligheidsprotocol. U krijgt daarnaast uitgebreide informatie, adviezen en instructies mee om de risico’s op ooginfecties en andere complicaties te beperken. Daarnaast vinden het eerste jaar gemiddeld 7 controles plaats, zodat uw ogen nauwlettend in de gaten worden gehouden.
Zonder vergoedingsmogelijkheden kan het gebeuren dat u de voorkeur geeft aan maandelijkse termijnbedragen. Kredietverstrekkers bieden mogelijkheden om zowel medische als cosmetische ingrepen op basis van krediet toe te passen. U dient hiervoor inzage te verlenen in uw maandelijkse inkomsten en uitgaven. Het eventuele krediet dat wordt verleend, wordt aangemeld bij het BKR in Tiel.
Na twee weken kunt u sporten zoals hardlopen en fitness weer beoefenen. Contactsporten zoals voetbal of hockey doet u de eerste vier weken na de ooglaserbehandeling beter niet. Oogartsen adviseren om zwemmen in zowel zee- als chloorwater de eerste twee weken niet te doen. Het water kan oogirritaties tot gevolg hebben, wat van invloed is op het herstel. Gebruik bovendien de eerste maanden altijd een zwembril.
Uw ogen zijn een niet te missen zintuig. Daarom is het zeer belangrijk om uw ogen na een ooglaserbehandeling regelmatig te laten controleren. Complicaties zijn zeldzaam, maar als ze toch optreden dan is het van belang dat de oogarts dit in een zo vroeg mogelijk stadium constateert.
Laser Assisted Epithelial Keratomileusis, LASEK, is een ooglaserbehandeling waarbij de bovenste laag van uw hoornvlies wordt losgeweekt met alcohol. Deze behandelmethode wordt toegepast om de kans op complicaties bij een dun hoornvlies of met een flap te beperken. Lasek ooglaseren kan worden toegepast bij mensen die niet geschikt zijn voor de TransPRK – No touch en/of IntraLasik Femtosecond ooglaserbehandeling.
Het medisch vooronderzoek wordt gedaan als het technisch onderzoek positief is. Dit onderzoek duurt ongeveer 1,5 uur. Tijdens het medisch vooronderzoek wordt een groot aantal metingen uitgevoerd zoals de oogdruk, pupilgrootte en traankwaliteit. Ook wordt een 3D-opname van uw hoornvlies gemaakt, van het regenboogvlies, de pupil en een deel van de ooglens. Tijdens een spleetlamponderzoek wordt met een microscoop de gezondheid van uw ogen onderzocht.
Een technisch onderzoek is het eerste oogonderzoek dat wordt gedaan om te bepalen of u aan de minimumeisen voldoet voor een ooglaserbehandeling. De uitslag van dit onderzoek geeft met 80% zekerheid aan of uw ogen gelaserd kunnen worden. Voldoet u aan alle eisen, dan kunt u na dit onderzoek een afspraak maken voor het medische vooronderzoek waarin met 100% zekerheid wordt bepaald of u voor een ooglaserbehandeling in aanmerking komt.
Het technische onderzoek duurt ongeveer 5 minuten en meet de sterkte, hoornvliesdikte en de bolling (k-waarde) van uw ogen.
Voor elke ooglaserbehandeling wordt een behandelovereenkomst ondertekend. We hebben die hier al voor u online gezet zodat u het rustig vooraf kunt doornemen.
De kosten van de behandeling worden niet vergoed door de zorgverzekeraar uit de basisdekking. Indien u een Aanvullende Verzekering heeft, kan de verzekeraar een tegemoetkoming betalen voor uw behandeling. Dit staat in de polisvoorwaarden.
Bij staar kan de zorgverzekeraar een deel van de kosten betalen uit de basisverzekering. U heeft dan een verwijzing nodig van de huisarts. Ook kan er dan een deel vergoed worden van een eventuele premium lens uit een aanvullende verzekering. In alle gevallen gaat het om gedeeltelijke tegemoetkoming en nooit voor het gehele bedrag van de behandeling.